אייקון בעבר

קישורים מהירים לתוכניות הפסטיבלים הקודמים:

אייקון 2010: מבעד למראה אייקון 2011: התחדשות
אייקון 2012: תגליות אייקון 2013: זהויות

לתוכניה של אייקון 2015: הרפתקאות

לתוכניה של אייקון 2014: סודות

בשלהי שנת 1996 נוסדה האגודה הישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה. עד אז, במשך שנים נפגשו חובביהמדע הבדיוני והפנטזיה הישראלים רק בקבוצות אזוריות קטנות והוציאו לאור כתבי עת בתפוצה מצומצמת. האגודה הוקמה כארגון שביקש לאחד תחתיו את החובבים הפזורים ברחבי הארץ במטרה לקדם את תחום המדע הבדיוני והפנטסיה בישראל.

בשנים אלו הסדרה "מסע בין כוכבים" היתה בשיא הפופולאריות שלה, כך שלא עבר זמן רב עד שכמה מחברי ועד האגודה וחובבים נוספים פנו לארגן כנס מדע בדיוני ישראלי ראשון מסוגו, ששם דגש מיוחד על תכנים טלוויזיוניים, ובפרט על הסדרה "מסע בין כוכבים". זו הייתה ההתחלה.

סקטור 972 (1997) אייקון 2003: מנהיגות אייקון 2009: עיר העתיד
אייקון 1998: הדרך הלאה אייקון 2004: חיים ומוות אייקון 2010: מבעד למראה
אייקון 1999: קונפליקט אייקון 2005: אשליות אייקון 2011: התחדשות
אייקון 2000: מפגש אייקון 2006: חלומות אייקון 2012: תגליות
אייקון 2001: אלוהות אייקון 2007: אגדות אייקון 2013: זהויות
אייקון 2002: מסעות אייקון 2008: מהפכות  אייקון 2014: סודות

 

סקטור 972

בחול המועד סוכות תשנ"ח (אוקטובר 1997), נולד הכנס הדו-יומי "סקטור 972". אלפי חובבים מכל רחבי הארץ, צעירים ומבוגרים נהרו לסינמטק תל אביב. ההתרגשות היתה גדולה. הכנס התמקד בעיקר בסדרות הקאלט "מסע בין כוכבים" ו"בבילון 5", הוקרנו סרטים ופרקים מסדרות והתקיימו הרצאות, פאנלים, חידונים ותחרויות בנושא. את לובי הסינמטק מילאו תצוגות דגמים, הוצגה תערוכת אמנות על המדע הבדיוני בתנ"ך מאת אבי כץ, הוצעו מוצרים למכירה ומתחם האירוע היה גדוש בחובבים, חלקם בתחפושות רלוונטיות.

את אירוע הפתיחה הנחה רובי דואניאס בפני אולם מלא ובאוירה חגיגית. הייתה זו חוויה מיוחדת – בפעם הראשונה נפגשים אלפי חובבים מרחבי הארץ, שמגלים לשמחתם שהם קהילה לא קטנה בכלל, ושעתידה בלי ספק לגדול ולצמוח. הכנס הסתיים כשבלב כולם תקווה להיפגש שוב בכנסים דומים בעתיד. זו הייתה ההתחלה.

להתחלה

 

אייקון 1998: הדרך הלאה

בעקבות ההצלחה של "סקטור 972" הוקם בחודשים שאחריו גוף חובבים ישראלי נוסף בשם "מועדון סטארבייס 972", המועדון הישראלי לחובבי מסע בין כוכבים. במהלך הקיץ איחדו שני הארגונים כוחות ופנו לארגן את כנס סוכות הבא. אחרי התייעצויות הוחלף שמו של הכנס ל"אייקון", קיצור של Israeli Convention באנגלית, וכן א"י-קון בעברית: כנס ארץ ישראלי גאה.

בסוכות 1998 התקיים כנס "אייקון 98: הדרך הלאה" שבחן את העתיד המונח לפנינו. בסיוע המועצה הבריטית הוזמנו כאורחי הכבוד של הכנס סופרי המדע הבדיוני הבריטיים איאן ווטסון ובריאן סטייבלפורד כאורחי הכבוד של הכנס.

בכנס התקיים פרויקט מיוחד בהשתתפות הקהל – פרויקט האביטאט – שכלל סדרת פאנלים שבחנה את המשך קיומו של הגזע האנושי מעבר למערכת השמש. חברי הפרויקט והקהל תכננו יחד מושבת חלל עצמאית, על כל הדרוש לה במסעותיה בין הכוכבים. לצד הפרויקט ולאורך הכנס הועברו הרצאות, הוקרנו סרטים נבחרים כגון "שליחות קטלנית", "ד"ר סטריינג’לאב", ו-"2001: אודיסאה בחלל", הוקרנו בבכורה ארצית שני סרטי ההמשך של הסדרה "בבילון 5" והוקרנה שרשרת פרקים מסדרות מסע בין כוכבים השונות העוסקים בגזע הבורג.

להתחלה

 

אייקון 1999: קונפליקט

בשנת 1999 הפך אייקון מאירוע חד-פעמי למסורת, לשמחת חובבי הז’אנר. לראשונה, צורף לתכני הכנס גם תחום משחקי התפקידים. האגודה הישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה העניקה לראשונה את פרס גפןלספרות המדע הבדיוני והפנטסיה ואורחי הכבוד של הפסטיבל היו הסופרים הישראלים גיל הראבן(מחברת "הדרך לגן עדן"), נאורה שם-שאול ודב פוקס. אירועים מרכזיים בכנס היו הקרנתם של שני סרטי "בבילון 5" בבכורה ארצית: "נהר הנשמות" ו"קריאה לקרב", הקרנת "חולית" של דיוויד לינץ’במהדורה מיוחדת, סרט האנימציה הנוסטלגי "מעוף הדרקונים" וסרטי האנימה הקלאסיים מסדרת "העדשאי".

להתחלה

 

אייקון 2000: מפגש

איום האינתיפאדה החדשה ריחף מעל אייקון 2000. הכנס ביקש לבחון את חיפוש החיים מחוץ לכדור הארץ והאם יתכן מגע עם עולמות אחרים. הכנס המשיך לגדול והתרחב לארבעה ימים וחצי. אורחי הכבוד שלו היו אהרון שיר, מוותיקי הפעילים בקהילה, והאסטרונאוט הישראלי סא"ל יצחק מאיו. הכנס הוקדש לזכרו של עידו רזון, שנהרג באוגוסט של אותה שנה.

להתחלה

 

אייקון 2001: אלוהות

את אירוע הפתיחה של הפסטיבל הנחה גידי גוב ואורחי הכבוד של הכנס היו הסופרים הישראלים חמוטל שבתאי, יבשם עזגד ואלכס אפשטיין. האמנים אבי כץ ואורי פינק הציגו תערוכה מיוחדת של עבודותיהם – "אלטע זאכן בחלל" – והעבירו סדנאות ציור ורישום. להקת "פיתה מורגנה" – להקת המדע הבדיוני הישראלית הראשונה – השיקה בכנס את אלבום הבכורה שלה. ברחבי הלובי של הסינמטק הוצבו מחשבים ונערכו צ'אטים עם הסופרים מרי דוריה ראסל ואורסון סקוט קארד. זו היתה תחילתו של קשר חזק בין אייקון וקהילת החובבים הישראלית לסופרים בחו"ל, שיתפתח מאוד בהמשך. תכני הכנס פנו לכיוונים חדשים – הוקרנו הסרטים "פאי", "הנסיכה מונונוקי" ו"דוגמה", לראשונה הוקרנו סרטים ישראלים קצרים במטרה לעודד את הז'אנר בארץ גם בתחום הקולנוע, ונחשפה לציבור סדרת "מסע בין כוכבים" החדשה: "אנטרפרייז", שפרק הפתיחה שלה הוצג באייקון בהצגת בכורה בישראל.

להתחלה

 

אייקון 2002: מסעות

בשנת 2002 הצטרפה העמותה לקידום משחקי תפקידים בישראל אל שני הארגונים הקיימים כגוף מארגן שלישי של אייקון. צירופה של העמותה שינה בהדרגה את פני הכנס ואפשר להעשיר את תכניו בעשרות משחקי תפקידים מכל הסוגים ובעוד אלפי מבקרים. משנה זו ואילך התרחב אייקון גם אל מתחם אשכול פיס הסמוך לסינמטק.

בפסטיבל הוצגו מלבד סרטים קלאסיים כ"אינדיאנה ג'ונס ומסע הצלב האחרון" ו"איש הכוכבים", גם סרטים חדשים ומעניינים – "נמר, דרקון", "להיות ג'ון מלקוביץ'" ו"סמוראי ששת המיתרים".

להתחלה

 

אייקון 2003: מנהיגות

הזניק את אייקון למדרגה חדשה והפך אותו רשמית מכנס חובבים לפסטיבל. מתחם הפסטיבל גם הורחב בשנה זו וכלל כעת גם את מתחם בית הספר עירוני א' הסמוך, שם נערכו משחקי התפקידים. תכני הפסטיבל המגוונים כללו מאות אירועים שונים – סרטים, הרצאות, משחקי תפקידים, הצגת המקור "הפלנטיר" – פרודיה על "שר הטבעות", הקרנה פעילה של פרק המחזמר של סדרת הקאלט "באפי קוטלת הערפדים". ברחבת הסינמטק פעלה לאורך היום זירת גלדיאטורים – פעילות משחקי תפקידים חיים שבה הועלו הופעות ססגוניות להנאת הצופים.

אלפי אנשים פקדו בשנה זו את מתחם הפסטיבל בציפייה לפגוש את אורח הכבוד – הסופר אורסון סקוט קארד, מחבר "המשחק של אנדר" ומחשובי סופרי המדע הבדיוני והפנטזיה בימינו. בפסטיבל הרצה קארד על מנהיגות בספרו המפורסם, השתתף גם בפאנל, העביר סדנה וחילק את פרסי גפן לזוכים הישראלים ורד טוכטרמן וגיא חסון. בכניסה לאירוע החתימות שלו השתרך תור, שבשיאו עמדו למעלה מאלף איש (!) מהכניסה למתחם "אשכול-פיס" ועד רחוב הארבעה, בתקווה להחליף כמה מילים עם הסופר הנערץ.

להתחלה

 

אייקון 2004: חיים ומוות

בשנת 2004 התארח בפסטיבל אייקון הסופר המוערך גאי גבריאל קיי, מחבר "טיגאנה", "הפסיפס הסרנטיני" ו"אריות אל ראסאן", שהרצה וחתם על ספריו. במתחם הוקם פלנטריום מתנפח מיוחד ונערכו בו הדרכות למבקרים במטרה להעביר תכנים בתחום המדע הפופולרי לצד המדע הבדיוני ולהלהיב ילדים ונוער לחינוך מדעי. באדיבות חברת א.ד.מטלון הוקרן הסרט "הנוסע השמיני נגד הטורף", שעלילתו מתחילה ביום פתיחת הפסטיבל: 3.10.2004.

להתחלה

 

אייקון 2005: אשליות

בשנת 2005 גדל משמעותית היקף ההקרנות בפסטיבל ובמסגרתו הושק רשמית פסטיבל סרטים בינלאומי, שבו הוקרנו סרטים באורך מלא וסרטים קצרים, עלילתיים ותיעודיים, מרחבי העולם – טורקיה, סינגפור, יפן, ספרד, איסלנד, גרמניה, בריטניה וארה"ב. במסגרת הפסטיבל הוצג לראשונה פרס אייקון ליצירה הקולנועית הטובה שהוצגה בפסטיבל, וזכה בה סרטו של ג'וס ווידון סרניטי, שהוקרן בפסטיבל בהקרנת טרום-בכורה מיוחדת (באדיבות "גלובוס גרופ").

אורחי הכבוד של הפסטיבל היו סופר הפנטזיה עטור השבחים טים פאוורס ("שערי אנוביס") והבמאיםרוג'ר נייגארד ("טרקיז") ורוברט ברנט ("Free Enterprise"). נייגארד וברנט סיפרו על עבודתם הקולנועית ופאוורס העביר סדנאות כתיבה וחתם על ספריו. בין לבין הספיק הסופר להזמין אחד ממנהלי אייקון לדו-קרב בזירת הגלדיאטורים.

בפסטיבל עלו הפקות מקור בימתיות בהיקף נרחב – גרסה בימתית מקורית בעברית לפרק המחזמר של באפי, והצגת הפרינג' האינטראקטיבית "איזהו גיבור?".

להתחלה

 

אייקון 2006: חלומות

בשנת 2006 חגג אייקון עשור להיווסדו. אורח הכבוד היה הסופר, יוצר הקומיקס והתסריטאי ניל גיימן. אורחי כבוד נוספים היו המפיק רוברט ניקולס (שסרטו Adventures into Digital Comics הוקרן בפסטיבל בהקרנת בכורה עולמית) והבמאי הצ'כי מארק דובס (יוצר "סכנת מחנק", שהוקרן גם הוא בפסטיבל). במסגרת ההפקות הבימתיות הועלו המחזמר "מרשעת" בתרגום עברי, "ערפו את ראשו!" – מחזה פרינג' ישראלי מקורי, והמחזה מלאה של טקס טמפלרי עתיק. בפסטיבל הסרטים הבינלאומי הוקרנו שלל סרטים מיפן, הפיליפינים, תאילנד, צרפת, דרום קוריאה ועוד. אגודה ישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה ציינה עשור להיווסדה וצוינה גם פטירתו של הסופר הפולני הנודע סטניסלב לם. חובבי מסע בין כוכבים חגגו 40 שנה להולדת הסדרה.

להתחלה

 

אייקון 2007: אגדות

התקיים במשך שבוע שלם בסינמטק תל אביב ובמתחם אשכול פיס הסמוך אליו. אורחת הכבוד הייתה סופרת הפנטזיה קרול ברג, מחברת טרילוגיית הראי קירה ("השתנות"), וכן גורן דוקיץ' ומיקל לזרב, הבמאי והמפיקה של "חותכי ורידים: סיפור אהבה" שהוקרן בפסטיבל.

גם בשנה זו נערך פסטיבל סרטים בינלאומי, עם שלל סרטים ממגוון מדינות, וכן הרצאות בנושאים מגוונים, משחקי תפקידים חיים ושולחניים, אירועים מיוחדים והפקות מקוריות – ביניהן מחזמר הפרינג' "המוזיקאים מברמן" בהשראת אגדה נשכחת של האחים גרים. כמו כן נחנך מתחם "אייקון צעיר", שסיפק פעילויות לילדים עד גיל 7, נערכה השקה חגיגית של הספר "דרקון הוד מלכותו" של נעמי נוביק, והוקרנו הסרט אבק כוכבים (בהשראת ספר של ניל גיימן) וסרט האימה "28 שבועות לאחר מכן".

להתחלה

 

אייקון 2008: מהפכות

בשנת 2008 התארחו באייקון סופר המדע הבדיוני והפנטזיה סטיבן ברוסט, מנהל פסטיבל קולנוע המדע הבדיוני של לונדון לואי סאבי, וכן הבמאי הצרפתי מארק קארו, הכותב והעיתונאי הפולני ווצ'יק אורלינסקי, הסופר וחבר הכנסת לשעבר יוסי שריד ובמאי הקולנוע הישראלי אבי נשר. במהלך הפסטיבל התקיימו אירועי מחווה לסופר המדע הבדיוני ארתור צ' קלארק, נערך כנס אקדמי בשיתוף אוניברסיטת תל אביב והתארחו סופרי מדע בדיוני ישראליים בחסות כתב העת "חלומות באספמיה".

גם תחום משחקי התפקידים המשיך להתרחב, ואילו בפסטיבל הקולנוע הוקדשה שבת לקומיקס ואנימציה, והתקיימו מחוות לאמני האימה ג'ורג' א' רומרו ודאריו אג'נטו. סרט הפתיחה היה "הערפל" – עיבוד מצמרר של סיפור מאת סופר האימה סטיבן קינג. לצד פרס גפן נוספה גם תחרות הסיפורים הקצרים על שם עינת פלג, המאורגנת בידי אגודה ישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה.

להתחלה

 

אייקון 2009: עיר העתיד

לרגל חגיגות ה-100 לעיר תל אביב הוקדש בשנה זו אייקון לנושא "עיר העתיד". בפסטיבל התארחו יוצר הקומיקס ביל וילינגהאם, מנהל מוזיאון המדע הבדיוני השוויצרי פטריק גייגר והמעצב השוויצריכריסטיאן לורנץ שוירר. גם לואי סאבי הבריטי חזר לביקור שני בפסטיבל.

לכבוד נושא הפסטיבל נערכו במסגרתו כנס אקדמי בנושא "עיר העתיד – עתיד העיר" וכן כנס "עיצוב המחר" ותערוכת "עיצוב שוויצרי בהוליווד". נערכו השקות רבים של ספרי מקור ישראליים, נחנך השנתון הספרותי היה יהיה של האגודה הישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה, ולמשחקי התפקידים נוסף גם כנס גיימינג. את התוכנית הקולנועית פתח סרטו המוערך של פיטר ג'קסון, מחוז 9.

להתחלה

 

אייקון 2010: מבעד למראה

בעקבות חילוקי דעות אמנותיים נפרד אייקון ממנהלו בשנים האחרונות, אורי אביב, שיצא להפיק פסטיבל עצמאי. פסטיבל אייקון עבר למתחם אשכול פיס ועירוני א', שם התחדשו במלוא העוז פעילויות החובבים ויריד הדוכנים הססגוני, שהוזנחו מעט בשנים קודמות. גולת הכותרת של הפסטיבל הייתה המחזמר המקורי זומבי.קון 2010, פרי עטה של הסופרת, התסריטאית והמחזאית רותם ברוכין. הפסטיבל הציע למעלה ממאה אירועים שונים: הפקות מקור, הרצאות אקדמיות והרצאות קהילתיות, פאנלים, סדנאות יצירה ועוד כהנה וכהנה. לראשונה השתלבה בפסטיבל רצועה אטרקטיבית של הרצאות ספקנות, לאוהבי מדע וחשיבה ביקורתית, וכמובן אורגנו אירועים רבים לכבוד יצירותיו של לואיס קרול, שספרו "אליס בארץ המראה" העניק את ההשראה לנושא הפסטיבל. למען חובבי הז'אנר הושקו מתחמי בית התה ו-Beer Garden, שם יכלו המבקרים הרבים לנוח בין אירוע לאירוע, ליהנות מסדנאות בירה, משחקי שולחן או סתם לשבת ולשוחח עם חברים ולהתבשם מהאווירה הססגונית. בעקבות התפרקות מועדון "סטארבייס 972" והפרישה הזמנית של העמותה למשחקי תפקידים בישראל, עבר הפסטיבל בשנה זו לניהולה הבלעדי של האגודה הישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה. בשנת 2011 חזרה העמותה להשתתף בפסטיבל ומאז הוא מופק בשיתוף פעולה של שני הארגונים.

להתחלה

 

אייקון 2011: התחדשות

בשנה זו חזרה העמותה למשחקי תפקידים בישראל במלוא המרץ לעולם המיוחד לשל פסטיבל אייקון, והביאה עמה עשרות משחקי תפקידים שולחניים וחיים וכמובן את זירת הקרבות הססגונית שהופסקה כמה שנים קודם לכן. מול אולמות מלאים התקיימו קרוב ל-150 הרצאות, סדנאות, פאנלים, הקרנות, תחרויות, טורנירים ושאר אירועים. רצועת הרצאות מיוחדת הוקדשה לסופרת הילדים דיאנה ווין ג'ונס, שהלכה לעולמה בתחילת השנה. עוד בתוכנייה: הקרנה פעילה כפולה של "בלוג השירה בציבור של דוקטור הוריבל" ו"קומנטרי – המחזמר", פאנל מומחז מבדח לרגל השקת ספר הערפדים דם כחול של ורד טוכטרמן ועוד. מתחם המנוחה התרחב ושינה את שמו ל"פונדק".

להתחלה

 

אייקון 2012: תגליות

רבבות משתתפים הגיעו לפסטיבל הססגוני והגדול ביותר זה כמה שנים. במשך שלושה ימים, ללא הפוגה, המו האשכול והשטחים הסמוכים קהל רב של חובבים מרוצים שגדשו את מאות האירועים. בשנה זו התחדש "אייקון צעיר", ברצועה של אירועים המיועדים לילדים, וכן מתחם הוביטון המיועד להורים עם ילדים בגיל הרך. תחום משחקי התפקידים המשיך להתרחב ולהתפתח, וכך גם התחום הספרותי, שבו הוקדשה רצועה מיוחדת לסופרת המדע הבדיוני המנוחה אן מק'קאפרי, מחברת "מעוף הדרקון" ועשרות ספרים אחרים. גולת הכותרת הייתה סרט החובבים משחקי קרוסאובר – פרק הגמר, שבו גילו הצופים מה קורה כשסוגרים בבית אחד את באטמן, סנייפ, זינה, הנסיכה ליאה, ספייק ואחרים – לתוכנית ריאליטי אחת. וגם: רצועה של אירועי אלתור, שעשועונים, מחזמר מקורי לחובבי מאנגה ואנימה וטורנירים נושאי פרסים של משחקי קופסה שחלקם הושקו רשמית במסגרת הפסטיבל.

להתחלה

 

אייקון 2013: זהויות

הפסטיבל המשיך לצמוח, והתפרש על פני שלושה ימים וחצי, עם ערב פתיחה חגיגי שהוקדש להקרנת הבכורה של סרט הפנטזיה המקורי הרועה האחרון. הפסטיבל, שהתקיים באשכול הפיס, עירוני א' ובית ציוני אמריקה, הציג תוכנייה גדולה אף יותר מקודמיו ובה כ-250 אירועים. הפסטיבל אירח את הסופר האמריקאי דריל גרגורי (פנדמוניום), שהשיק בפסטיבל את המהדורה העברית של ספרו החדשהאלף-בית של השטן. בפסטיבל התארחה אורחת מיוחדת נוספת – צ'ייס מסטרסון (מסע בין כוכבים: חלל עמוק תשע). בנוסף עלו שתי הפקות מקור – ספר בית התה בהשראת הווב קומיקס Tea House וסוף העולם למתקדמים, שעסקה בשחקני תפקידים שעוברים חוויה אפוקליפטית. בפסטיבל נערכו השקות של ספרים חדשים והוא שבר שיאים חדשים בכמות המבקרים שהגיעו אליו.

להתחלה

אייקון 2014: סודות

השנה הזו סימנה את חזרתו של הפסטיבל לסינמטק תל אביב, והתוכנייה המשיכה להתרחב וחצתה את קו ה-280 אירועים. בפסטיבל התארחו סופר המדע הבדיוני האמריקאי וולטר ג'ון ויליאמס וסופרת הנוער הקנדית קלי ארמסטרונג. הפסטיבל העניק במה להפקות מקור חדשות, ערך השקות של ספרים ומשחקי לוח, ציין את השקת סדרת האנימציה החדשה מבית דיסני "מלחמת הכוכבים המורדים" והמשיך לגדול בכמות הקהל המגיע אליו.

אייקון 2015: הרפתקאות

בשנה זו התארח בפסטיבל הסופר האמריקאי טד צ'יאנג, ובה נחנכו מתחמים חדשים – מתחם מיניאטורות, אוהל משחקים הפעיל 24 שעות ביממה, וכן פונדק חדש במתכונת ימי הביניים, בשם "ה-Limping Mermaid". בפסטיבל הושקו ספרים חדשים וגם תחרות חדשה – תחרות הצילומים.